Tofvehultare Receptet

Receptet på Tofvehultare fån vt.se
Dessa goda bröd kan man äta på Tofvehults café.

100 gram smält smör eller margarin
50 gram jäst 
1 dl ljummet vatten 
4 dl gräddfil 
2 tsk salt 
2 tsk socker 
4 ägg 
4 dl dinkelmjöl 
cirka 1 liter vetemjöl 
Fyllning: Valfri fyllning t ex skinka och ost, salami och brie, fetaost och soltorkade tomater. 
Extra ägg till pensling
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst upp sig. Rör ner övriga ingredienser samt det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk, minst en timme gärna mer.

 

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i sex lika stora delar. Ta en degklump, kavla ut den till en rundel, cirka en halv centimeter tjock. Skär ett kryss rätt över så att du får fyra trekanter. Lägg valfri fyllning på varje trekant. Rulla ihop mot spetsen, stanna efter ett halvt varv och vik in ändarna så rinner inte fyllningen ut i ugnen, rulla klart.

 

Lägg tofvehultarna på bakpappersklädda plåtar. Gör på samma sätt med resten av degklumparna, variera dina fyllningar om du vill.

 

Sätt ugnen på 200 grader. Låt tofvehultarna jäsa cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrö, sesamfrön eller valfri topping så att du kan se skillnad på dina olika fyllningar.

 

Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0